Keittiöremontti-ideoita ja muistilista
Kun haaveilet uudesta keittiöstä, kaipaat varmasti keittiöremontti-ideoita, inspiraatiota ja ohjeistusta projektin eri vaiheisiin. Olemme koonneet tähän blogikirjoitukseen parhaat vinkkimme keittiöremontin suunnitteluun ja loppuun vielä kätevän muistilistan.
Panosta keittiöremontin suunnitteluun
Keittiön remontointi ei ole aina ihan helppo homma. Keittiössä vietetään monessa kodissa paljon aikaa, eikä sitä uusita kovin usein, joten on syytä miettiä rauhassa minkälaisessa tilassa haluaa seuraavat vuodet kokkailla ja ruokailla.
Yhtenä keittiön suunnittelun kulmakivenä on keittiön käytännöllisyys ja toimivuus arjessa. Jokaisen kodin ja perheen tarpeet ja tavat eroavat toisistaan ja siksi sama ratkaisu ei sovi kaikille. Talouden koko ja ruoanlaittoon panostaminen ohjailevat osaltaan keittiöremonttia suunnittelupöydältä alkaen.
Toinen lähtökohta keittiösuunnitelmalle on keittiön ulkonäkö, tyyliseikat ja värivalinnat. Näissä kannattaa huomioida kodin muiden tilojen tyyli, pinnalla olevat keittiötrendit ja tietenkin keittiön käyttäjien omat mieltymykset. Jotta uusi keittiö “tuntuisi omalta”, luota omaan makuusi ja anna persoonallisuuden näkyä.
Kolmas asia, joka antaa keittiösuunnitelmalle suuntaviivoja on remonttibudjetti. Keittiöremontin hinta on kysymyksiä herättävä aihepiiri ja siihen voit perehtyä tarkemmin toisessa blogitekstissä.
Keittiöremontti-ideoita erilaisiin tilanteisiin
Koska keittiöitä ja tilanteita on erilaisia, olemme ryhmitelleet keittiöremontti-ideoita muutaman otsikon alle. Ole hyvä ja ota sinun keittiöösi sopivimmat vinkit käyttöön. Artikkelin lopussa on vielä keittiöremontin muistilista, joka kannattaa ottaa tsekkilistaksi, ettei tärkeitä juttuja jää huomioimatta.
- Keittiöremontti-ideoita pieneen keittiöön
- Keittiöremontti-ideoita lapsiperheen keittiöön
- Keittiöremontti-ideoita kulinaristin keittiöön
- Pienen budjetin keittiöremontti-ideoita
Keittiöremontti-ideoita pieneen keittiöön
Aina keittiössä ei ole neliöitä aivan niin paljon, kuin toivoisi. Toisaalta pieni perhe tai sinkku ei välttämättä kovin isoa keittiötä tarvitsekaan. Tässä muutama ratkaisu, joilla pienikin keittiö on mahdollista saada toimimaan loistavasti:
1. Jos pinta-alaa on minimaalisesti, mutta katto on korkealla, ota katonrajassa oleva tila maksimaaliseen käyttöön. Tavallisesti yläkaappeja on totuttu näkemään yksi rivi, mutta pieni keittiö hyötyy kahdesta yläkaappirivistä. Ylimmäisiin yläkaappeihin kannattaa sijoittaa sellaisia tarvikkeita, joita ei tarvita kovin usein ja jotka vievät kohtalaisen paljon tilaa. Ylin kaappikerros voi olla alempaa kerrosta syvempi, jolloin sinne saa hyvin laitettua isompia astioita, kuten kakkukupuja ja tarjoilulautasia.
Kaksi yläkaappiriviä tuo lisää säilytystilaa pieneen keittiöön.
2. Kapea maustekaappi on näppärä säilytysratkaisu, jolla voi hyödyntää hyvin myös ahtaat tilat. Kaappi piilottaa sisäänsä yllättävän paljon tavaraa, mutta ulosvedettynä kaapin sisältöön on helppo päästä käsiksi. Se ei tosiaankaan tarvitse paljoa tilaa, sillä kaapin minimileveys on 150 mm.
Kapea maustekaappi on oikea tilaihme.
3. Keittiön kodinkoneet ovat usein kooltaan melko isoja. Nerokas ratkaisu on Electroluxin CombiQuick®, joka yhdistää normaalin uunin, mikroaaltouunin ja grillin toiminnot samaan laitteeseen. Tämä palvelee hyvin pienen keittiön ja pienen perheen ruualaittotarpeita – vapauttaen samalla mikroaaltouunin kokoisen tilan johonkin muuhun käyttöön.
Yhdistelmäuunissa on tavallinen uuni, grilli ja mikroaaltouuni samassa laitteessa.
4. Kun ruokaa ei tarvitse laittaa koko komppanialle vaan yleensä yhden-kahden henkilön tarpeisiin, kannattaa miettiä myös lieden ja pesualtaan kokoa. Kaksilevyinen keittolevy ja pieni keittiöallas voivat olla aivan riittävät.
Pieneen ruuanlaittotarpeeseen riittää kaksikin keittolevyä.
Keittiöremontti-ideoita lapsiperheen keittiöön
Lapsiperheissä keittiötä käytetään usein ahkerasti aamusta iltaan. Arkea helpottaa kummasti, kun tilaa on riittävästi ja toiminnot on suunniteltu eri kokoisille käyttäjille. Hyvä lapsiperheen keittiö on perheen pienimmille turvallinen, mutta antaa mahdollisuuden isommille lapsille itsenäiseen toimimiseen keittiöaskareissa. Tässä keittiöremontti-ideoita, joita kannattaa harkita silloin, kun perheessä on lapsia:
1. Kun alakaapit korvataan ulosvedettävillä laatikostoilla, saadaan arjen käyttöastiat helposti lasten ulottuville. Isompien lasten on helppo ottaa omatoimisesti puurolautanen ja maitolasi aamupalapöytään tai auttaa astianpesukoneen tyhjentämisessä.
2. Turvallisuuteen kannattaa aina kiinnittää huomiota. Mikroaaltouuni tai uuni voidaan sijoittaa kaappiin, jolloin kouluikäiset pääsevät tarvitessaan niitä käyttämään. Näin myös aina niin kiinnostavat virtanappulat ovat poissa pienten lasten ulottuvilta.
3. Aamiaiskaappi on myös hyvä ratkaisu, joka käden käänteessä piilottaa arkiaamujen epäjärjestyksen. Keittiön ilme muuttuu siistimmäksi vain sulkemalla aamiaiskaapin ovet.
Lapsiperheessä vaaleat pinnat toimivat hyvin.
Ulosvedettävät laatikot korvaavat alakaapit.
4. Keittiön kalusteiden ja kaappien on lapsiperheessä syytä olla kestäviä. Idealin kalvopintaiset ja Design-levyovet kestävät hyvin kovaakin käyttöä ja osumia. Tutustu halutessasi ovimallistoomme.
5. Ovien ja pintojen valinnassa on hyvä suosia kuviollisia ja melko vaaleita vaihtoehtoja, joissa käytön jäljet näkyvät vähemmän.
Keittiöremontti-ideoita kulinaristin keittiöön
Oletko intohimoinen ruuanlaittaja? Järjestätkö usein juhlia, pidätkö vieraiden kestitsemisestä vai haluatko ilahduttaa omaa perhettäsi ravintolatason illallisilla? Tässä vinkkejä sinun keittiöremonttiisi:
1. Panosta huippuluokan kodinkoneisiin.
Electroluxin höyryuuni on loistava ratkaisu silloin, kun et halua tyytyä keskinkertaiseen. Höyryuunissa valmistuvat vaativatkin ruokalajit ja se sopii sekä leivontaan että ruuanlaittoon.
AEG ComboHob liesitasossa on liesituuletin integroituna. Se antaa vapautta keittiön suunnitteluun, sillä sen voi sijoittaa mielensä mukaan vaikka ikkunan eteen tai keittiösaarekkeeseen.
Höyryuunissa valmistuvat vaativatkin ruokalajit.
2. Ahkeran ruuanlaittajan ja leipojan kannattaa hankkia laadukkaat keittiötasot. Kivitasot kestävät hyvin kulutusta ja ne ovat hygieeninen leivonta-alusta.
Kivitaso kestää kulutusta ja on hygieeninen.
3. Ruuanlaitto on mukavaa isolla porukalla. Valitse siihen tarkoitukseen iso keittiösaareke, minkä ympärille mahtuu laittamaan ruokaa yhdessä perheen tai ystävien kanssa.
Keittiösaarekkeen ympärille mahtuu iso joukko ruuanlaittajia.
4. Tiskiä syntyy paljon, kun kokataan isolle joukolle ja useita ruokalajeja. Silloin tarvetta on varmasti isolle pesualtaalle, missä mahtuu huuhtomaan uunipellit ja isot astiat. Tiskauksessa avuksi on myös automaattihana Oras Optima 2725F -hana, jossa on kosketusvapaa kytkin ja poresuutin. Korkean juoksuputken alle mahtuvat kookkaatkin astiat.
Iso pesuallas on usein tarpeellinen.
Pienen budjetin keittiöremontti-ideoita
Joskus voi olla sellainen tilanne, että mieli halajaa uutta keittiötä, mutta budjetti ei anna myöden. Pienelläkin rahallisella panostuksella voi saada aikaan muutoksen, joka piristää keittiön ilmettä huomattavasti:
1. Pieni, suuri muutos syntyy helposti, kun vaihtaa keittiön kaappien vetimet. Sitä ei heti tulisi edes ajatelleeksi, että vetimillä on suuri vaikutus keittiön yleisilmeeseen.
Uudet vetimet muuttavat keittiön ilmeen.
2. Välitilalaminaatilla voi muokata keittiön tyylin täysin uudenlaiseksi. Räväkkä väri- tai kuosivalinta on mainio ilmeen piristäjä ja katseenkiinnittäjä. Toisaalta rauhallinen, yksivärinen vaihtoehto voi olla juuri se juttu, mitä sinun keittiösi kaipaa.
Näyttävä välitilalaminaatti kerää katseita.
3. Keittiön ovien vaihto on omiaan uudistamaan keittiön, vaikka isoon remonttiin ei olisi mahdollisuutta ryhtyä. Tässä on tärkeää ottaa huomioon ovien mitoitus. Helpoiten ovien vaihtaminen Idealin malliston oviin onnistuu silloin, kun keittiö on alunperin ostettu Idealilta, Keittiöjätistä, Keittiö.netistä, Keittiöpisteeltä tai Karelia-keittiöiltä. Ovien mittataulukko löytyy hinnastomme yhteydestä.
Keittiöremontin muistilista
Tässä vielä keittiösuunnittelun ja keittiöremontin tueksi muistilista. Käymällä läpi kaikki kohdat, varmistat onnistuneen remonttiprojektin.
1. Listaa tarpeet
Pohdi keittiön käyttötarpeita sinun kodissasi. Mieti mitkä kodinkoneet ovat tarpeen ja onko nykyisessä keittiössä tarpeeksi työskentelytasoja ja säilytystilaa. Onko kodissasi erillinen ruokailutila vai varataanko keittiöön tilaa ruokapöydälle?
2. Listaa toiveet
Pohdi seuraavaksi sitä, minkälaisen keittiön haluaisit: mikä on sinun kotiisi ja sinun makuusi sopiva keittiötyyli? Entä värivalinnat?
3. Määrittele budjetille rajat
Tee päätös siitä, paljonko keittiöremonttisi saa maksimissaan maksaa. Tutustu maksutapoihin ja hae tarvittaessa rahoituspäätös valmiiksi.
4. Määrittele remontille rajat
Lyö lukkoon remontin rajat: meneekö kaikki uusiksi katosta lattiaan vai uusitaanko vain keittiökalusteet? Pidetäänkö vanhat kodinkoneet vai vaihdetaanko nekin? Entä keittiön työtasot, valaisimet ja niin edelleen?
5. Sovi tapaaminen keittiösuunnittelijan kanssa
Jos itselläsi ei ole kokemusta keittiösuunnittelusta, kannattaa luottaa ammattilaiseen. Tutustu suunnittelupalveluun ja varaa tapaamisaika. Muista ennen tapaamista mitata keittiösi huolellisesti. Mieti valmiiksi toiveet, tarpeet, budjetti ja remontin laajuus.
6. Hanki tarvittaessa sähkömies tai putkimies
Jos olet aikeissa siirtää keittiön vesipistettä tai ilmastointiin tulee muutoksia, tarvitset avuksi LVI-alan ammattilaisen. Jos taas sähköpistokkeiden tai valaisimien paikat vaihtuvat, luota osaavaan sähkömieheen.
7. Onko kodissasi muita remontoitavia tiloja
Katsele läpi kodin muutkin tilat, kuten kodinhoitohuone, kylpyhuone, wc ja eteinen. Samassa yhteydessä keittiöremontin kanssa voi olla kustannustehokasta uudistaa muitakin kodin tiloja. Kodin ilme on helppo yhtenäistää, kun useampi tila suunnitellaan samalla kertaa.
8. Taloyhtiössä asuva: tiedota isännöitsijälle
Taloyhtiön osakkaiden on ilmoitettava asunnossa tehtävistä muutostöistä. Varmista ilmoittamiseen liittyvät muotoseikat ottamalla yhteyttä joko taloyhtiön hallitukseen tai isännöitsijään.
9. Omakotitalossa asuva: tarvitaanko rakennuslupaa
Laajan keittiöremontin yhteydessä on syytä selvittää, tarvitaanko muutostöitä varten rakennuslupaa. Asia selviää ottamalla yhteyttä oman kotikunnan rakennusvalvontaan.
10. Vanhan keittiön purku- ja uuden keittiön asennustyöt
Jos itselläsi pysyy vasara kädessä, voit hoitaa vanhan keittiön purkutyöt itse. Myös asennuksen voi tehdä itse. Asennusohjeita löydät täältä. Jos mieluummin katselet remonttitöitä sopivan etäisyyden päästä, luota sekä purku- että asennustöissä ammattilaiseen.
11. Pidä hyvää huolta uudesta keittiöstä
Kun keittiöremontti on valmis, nauti uudesta keittiöstäsi. Muista myös huoltaa ja hoitaa keittiötäsi asianmukaisesti, niin se kestää palveluksessasi pitkään. Tutustu halutessasi keittiön hoito-ohjeisiin.
Julkaistu 28.06.2021