Ideal Blogi

Mausteisia makuja lämmittämään talvi-iltoja

30.11.2017

Joulun alla ja talven pitkinä iltoina on ihanaa kerääntyä hyvällä porukalla nauttimaan maukasta ruokaa. Välimeren makumaailmasta löytyy upeita makuja mitkä sopivat hyvin myös joulun aikaan. Näissä ruuissa on käytetty meidän jouluruuista tuttuja mausteita kuten kardemummaa ja kanelia, niitä on terävöitetty chilillä ja jeeralla eli juustokuminalla.  Keräsimme muutamia helppoja reseptejä jotka sopivat vaikka pikkujouluihin tai uuden vuoden -juhlien tarjottavaksi.

 

Menemen

Tämä on alkuperältään turkkilainen kasvis-munapannu, joka tarjotaan siellä usein aamupalana. Menemenin kanssa nautitaan usein leipää ja jogurttikastiketta.

2 rkl öljyä
2 sipulia
1 paprika
1 keskikokoinen valkosipulinkynsi
½ punaista chiliä
5 – 6 tomaattia
kanelia
suolaa
mustapippuria myllystä
1 rkl hunajaa
3 – 4 kananmunaa (yksi per hlö)
½ dl silputtua persiljaa

OHJEET:

Leikkaa sipulit ja paprika suikaleiksi. Viipaloi chili. Käytä chili siemenineen, mikäli pidät tulisesta ruoasta. Voit myös poistaa siemenet tai jättää chilin kokonaan laittamatta, jolloin saat ruoasta miedomman.

Leikkaa tomaatit sormenpään kokoisiksi kuutioiksi. Silppua persilja. Lämmitä paistinpannu kuumaksi ja lisää öljy. Lisää öljyn lämmettyä sipuli, paprika, valkosipuli ja chili pannulle. Paista, kunnes kasvikset alkavat pehmentyä. Lisää tomaatit ja hunaja. Sekoittele huolellisesti. Kun neste on haihtunut (ole kärsivällinen, tämä ei ole pikaruoka), lisää mausteet sekä puolet silputusta persiljasta.

Tee kasvisten sekaan kolme–neljä kuoppaa ruokailijoiden määrästä riippuen ja riko yksi kananmuna kuhunkin kuoppaan. Laske lieden lämpötila minimiin ja anna munien kypsyä, kunnes valkuaiset ovat hyytyneet, mutta keltuaiset ovat vielä pehmeitä. Jos haluat kanamunat kypsemmäksi, laita munien lisäyksen jälkeen kansi pannun päälle. Viimeistele munakas persiljalla ja chiliviipaleilla halutessasi.

Banaanileipä

Banaaninleipäreseptin juuret löytyvät enemminkin Amerikasta, mutta sopii hyvin vaikka menemenin kanssa tarjottavaksi. Banaanileipä sopii myös vaikka alkupalaksi tai tarjottavaksi kahvin kanssa. Se maistuu sellaisenaan tai vaikka hillon ja juustojen kaverina. Makeutensa se saa banaanista ja se on helppo valmistaa gluteenittomana.

24 x 10 cm vuokaan

3 + 1 isoa kypsää banaania
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl aitoa vaniljajauhetta
ripaus merisuolaa
2 tl kanelia
1/2 tl kardemummaa
3 kananmunaa
0,5 dl neitsytkookosöljyä (tai miedon makuista oliiviöljyä)
3 rkl hunajaa
1 dl maitoa tai kauramaitoa
2,5 dl vehnäjauhoa tai gluteenitonta kaurajauhoa
2,5 dl tattarijauhoa

OHJEET:

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Muussaa kolme banaania suuressa kulhossa haarukalla tai sauvasekoittimella. Lisää joukkoon kaikki mausteet ja sekoita hyvin.

Sulata kookosöljy, sekoita se banaanien joukkoon ja lisää myös kaikki muut ainekset. Sekoita hyvin. Leikkaa yksi banaani palasiksi, ja sekoita palaset varovasti taikinan joukkoon. Taikinasta tulee melko löysää.

Voitele leipävuoka kevyesti kookosöljyllä (tai oliviiöljyllä) ja kaada taikina vuokaan.

Paista uunissa 40-50 minuuttia, kunnes leipä on saanut kullanruskean värin.

Minttu-jogurttikastike

Raikas minttukastike sopii hyvin menemenin kaveriksi tai köften päälle.

4 dl turkkilaista jogurttia
1/2 sitruuna
3 rkl hienonnettua minttua
2 tl hunajaa

suolaa
mustapippuria

OHJEET:

Hienonna minttu pieneksi silpuksi. Sekoita kaikki minttusilppu ja kaikki muut ainekset jogurttiin. Koristele muutamalla mintunlehdellä.

Hummus

400 g keitettyjä kikherneitä
2 tl tahinia (seesaminsiemen tahna)
1 valkosipulinkynsi
3 rkl oliiviöljyä
2 rkl sitruunamehua
chilijauhetta
jeeraa
suolaa

OHJEET:

Jos käytät purkkikikherneitä, huuhtele ne hyvin ja valuta. Mittaa kaikki ainekset blenderiin  ja sekoita tasaiseksi. Lisää hiukan vettä tai öljyä, jos hummus on todella paksua. Mausta suolalla omaan makuun sopivaksi. Lusikoi hummus tarjoilukulhoon ja koristele päälle valutetulla oliiviöljyllä ja oliivilla. Tarjoile esimerkiksi leivän kanssa.

Turkkilainen leipä

Turkkilainen leipä sopii köfte ekmekin pohjaksi tai vaikka hummuksen kaveriksi.

2 dlvettä
15 ghiivaa
1/2 tlsokeria
6 dlhiivaleipäjauhoja
1 tlsuolaa
2 rkloliiviöljyä
1/3 dlturkkilaista jogurttia

OHJEET:

Lämmitä 3 rkl vedestä kädenlämpöiseksi pienessä kulhossa. Sekoita siihen hiiva ja sokeri. Anna tekeytyä 20 minuuttia, kunnes seos kuplii.

Siivilöi jauhot ja suola toiseen kulhoon. Tee jauhojen keskelle kuoppa ja valuta siihen hiivaliuos, öljy, jogurtti ja loput vedestä kädenlämpöisenä.

Vaivaa seosta, kunnes se irtoaa kulhon reunoilta. Lisää jauhoja tarvittaessa.

Kohota taikinaa liinan alla lämpimässä paikassa pari tuntia.

Kumoa taikina jauhotetulle työpöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois.

Jaa taikina 6 osaan ja painele pyöreiksi kiekoiksi (Ø 15 cm).

Sipaise leivinpeltiin vähän öljyä ja nosta leivät pellille.
Paista leipiä 225 asteessa noin 15 minuuttia.

Köfte ekmek

Köfte ekmekissä yhdistyy hummus, jogurttikastike, salaatti mausteisiin turkkilaisiin lihapulliin, tämä kaikki kootaan tuoreen leivän päälle.

Köfte-reseptejä on niin paljon kuin tekijöitäkin. Tässä yksi resepti:

400 g lammasjauhelihaa (tai vähärasavaista naudanjauhelihaa)
2 viipaletta valkoista leipää
1 dl vettä
1 dl jogurttia
1 kananmuna
2 rkl sitruunamehua
3 rkl persiljasilppua
1-2 murskattua valkosipulinkynttä
1 tl juustokuminaa
1 tl kuivattua minttua
ripaus chiliä
1 1/2 tl suolaa
mustapippuria

OHJEET:

Poista leivistä kuoret ja murenna sisus kulhoon. Lisää vesi ja jogurtti ja anna leivän turvota hetki. Sekoita leipään käsin jauheliha ja muut ainekset. Älä vaivaa liian kauan, että pullista ei tule kuivia. Anna taikinan tekeytyä jonkin aikaa.

Muotoile taikinasta kostein käsin isohkoja hieman soikeita pyöryköitä. Paista pyörykät 225-asteisessa uunissa kauniin ruskeiksi ja kypsiksi. Käännä pyörykät paistamisen puolivälissä.

Voitele turkkilainen leipä hummuksella ja asettele päälle salaattia sekä tomaattia, tähän päälle laita köfte-pulla (tai kaksi jos sopii). Valuta päälle jogurttikastiketta sekä ripottele muutama jalopeno- tai chili-viipale. Koristele vielä mintulla tai persiljalla.

Pannacotta-kakku

Italialaisesta keittiöstä tuttu pannacotta taipuu myös herkulliseksi kakuksi.

Pohja:

200 g  suklaakeksejä
150 g voita

Täyte:

1 l kermaa
150 g tummaa suklaata
2 rkl kaakao-jauhetta
10 liivatelehteä
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 tl vaniljasokeria
1,5 dl sokeria2 kanelitankoa
neilikkaa
kardemummaa
tähtianista

helminonparelleja

OHJEET:

Laita 4 liivatelehteä likoamaan kylmään veteen.  Murskaa keksit jauheeksi ja sulata voi. Sekoita nämä yhteen ja painele seos irtopohjavuoan (halkaisija n. 26 cm) pohjalle. Laita pohja jääkaappiin jähmettymään.

Laita 5 dl kermaa liedelle lämpenemään, sulata sekaan suklaa pieninä palasina. Sekoita joukkoon kaakaojauhe ja kiehauta nopeasti.  Purista ylimääräinen vesi liivatelehdistä ja sulata ne joukkoon. Älä keitä liivatelehtiä. Anna seoksen hetken jäähtyä ja kaada sitten vuokaan pohjan päälle. Laita kakku jähmettymään jääkaappiin n. kahdeksi tunniksi.

Laita loput liivatelehdet veteen likoamaan ja kaada loput kermasta kattilaan sokereiden kanssa ja lämmitä liedellä. Pudota sekaan kanelitangot, muutama tähtianis sekä muut mausteet. Kiehauta seos kevyesti. Siivilöi joukosta kanelitangot ja tähtianikset. Anna olla miedolla lämmöllä liedellä ja lisää tuorejuusto seokseen ja sekoita tasaiseksi. Puristele liivatelehdet ylimääräisestä vedestä ja sulata seoksen joukkoon, älä enää kiehuta seosta.

Anna seoksen jäähtyä n. 20 minuuttia ja kaada vuokaan suklaakerroksen päälle. Anna kakun jähmettyä vielä noin kolme tuntia ennen kuin irrotat sen vuosta.

Siirrä lautaselle ja koristele kanelitangoilla, tähtianiksella ja helminonparelleilla.

 

Kauniisti katettuun pöytään on aina ilo istuutua. Välitilan laatoituksesta ylimääräisiksi jääneistä laatoista voi koota vaikka kauniin alustan kukille ja kynttilöille, tai sitten niitä voi käyttää lasinalusina (laita laattojen alle ”huopatassut”, niin et naarmuta pöytää). Joulupalloista saat kauniit pikkujouluun sopivat lautasliinarenkaat rautalangan avulla.

Mukavaa joulunodotusta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *